Bezdomovectví a navrhovaná koncepce o sociálním bydlení…

15. 04. 2015 13:44:43
Problematika lidí bez domova je velmi citlivé téma a nemělo by být nikomu napříč společností lhostejné! A státní politická reprezentace by měla vyvíjet co nejaktivnější snahy najít řešení tohoto (a mnoha dalších) problémů. Měla! Správně, ale jak? Kdo najde klíč na absolutní řešení bezdomovectví, měl by dostat Nobelovu cenu. Novým návrhem koncepce sociálního bydlení na ni však asi neaspirujeme. Neřeší příčinu, ale důsledek. A ještě je zde navíc otázka jak!?

Jistě, statistiky samozřejmě mluví jasně, data nelžou. Přesto můžeme tušit, že situace bude ještě o něco horší. Až 13 tisíc lidí má u nás nechtěný status bezdomovce, i když odborníci odhadují, že toto číslo je mnohem vyšší. Možná i 40 až 100 tisíc žije na ubytovnách a celkem je potenciálně ztrátou střechy nad hlavou ohroženo až 240 tisíc obyvatel. Je jisté, že tento stav je nutné řešit! Stává se z něj pomalu ale jistě nežádoucí fenomén. Pojďme jej řešit, ale komplexně. Příčiny, ne pouze důsledky! Přelít státní peníze směrem do krajů a obcí s cílem zajistit sociální a dostupné bydlení je sice myšlenka líbivá a s chvályhodným záměrem, ale stále se nemohu zbavit dojmu, že je „nevýchovná“. A to jak pro obce, tak pro samotné „konzumenty“ takového typu bydlení.
Zastávám postoj společenské odpovědnosti, ve všem a pro všechny. Jsme spoluzodpovědní za dění kolem sebe. Všichni, jako jednotliví obyvatelé, zaměstnanci, zaměstnavatelé, zástupci komunální i státní politiky... A otevřeně hlásím, že politici (a zákonodárci) především! Sociální bydlení, i když sám jsem spíše zastáncem označení dostupné bydlení, je nutné. Zde absolutně nepolemizuji. Odpovědná sociální politika je alfou a omegou životaschopnosti a vyspělosti společnosti. Z médií dnes můžeme nabýt dojmu, že sociální bydlení a návrh příslušného zákona tuto problematiku zužujeme na „nákup bytů pro bezdomovce, či sociálně nepřizpůsobivé“, a to státem... To není přesné. Nejen bezdomovci, ale také senioři, mladé začínající rodiny, sociálně slabí, či jinak sociálně znevýhodnění jedinci a rodiny... Takovým lidem je nutné pomoci. Jak? Efektivními nástroji politiky zaměstnanosti, prorodinné politiky, podporou získání a udržení optimálního bydlení, podporou vzdělanosti apod. Komplexně, s cílem vybavit je v jejich startu, či v době osobní krize, schopnostmi hledat aktivně řešení své situace. Ano, za pomoci státu, ale především se zapojením vlastní iniciativy! Místní samosprávy musí mít od státu nástroje, jak zřídit ve svém regionu určité formy sociálního a dostupného bydlení. Každopádně je důležité, aby to vnímaly jako pomoc a ne jako trest.
Za efektivnější považuji spíše podporu terénní sociální práce. Pomoc v oblasti stabilizace a zamezení sociálního propadu. Hledání a udržení zaměstnání, právní a dluhové poradenství, podporu společných nákupů energií pro domácnosti, podporu podnikání v regionu apod. Vím, problematika sociální politiky je velmi citlivá a nelehká, jednoduchý recept na ni zatím bohužel nemáme. Diskuse v médiích a na internetu jsou prostorově omezené a často sklouzávají k emočně vypjatým „závěrům“... Vím, že společnost takové témata trápí, lidé se obávají nejistoty a každým dnem se nám může stát cokoli, co nám život obrátí absolutně naruby a nebudeme si najednou sami vědět rady. Pak je tady stát, aby pomohl, nástroji, které pro tyto účely má a které postupně dále vyvíjí a koriguje. Jsem nejen politik, ale i manžel a otec, muž v produktivním věku, křesťan a jsem si vědom, že proti „ranám osudu“ není nikdo imunní. Stát a města by měla být schopna takovým lidem podat pomocnou ruku a pomoci jim vrátit se zpátky na bezpečný břeh. Nemohu se ale zbavit dojmu, že pomáhat máme v duchu lidového rčení „Daruješ-li člověku rybu, nakrmíš ho na den, naučíš-li ho lovit, dáš mu potravu pro celý život”.

Autor: Jan Bartošek | středa 15.4.2015 13:44 | karma článku: 11.27 | přečteno: 745x

Další články blogera

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.39 | Přečteno: 267 | Diskuse

Jan Bartošek

Když víte, s kým máte tu čest

Tedy vždycky nejde přímo o skutečnou čest. Ale znáte to rčení, i když v mnoha případech víte, zač je koho loket, a se ctí to nemá absolutně nic společného.

21.3.2024 v 8:33 | Karma článku: 12.89 | Přečteno: 508 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 15.38 | Přečteno: 289 | Diskuse

Jan Bartošek

S malou pražskou Eiffelovkou za zády

Kouzlo nechtěného nebo možná záměr fotografa, tak na mne zapůsobily některé fotky ze včerejšího oficiálního přijetí francouzského prezidenta českým protějškem na Pražském hradě ...

6.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 7.85 | Přečteno: 303 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 253 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 433 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 109 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 592 | Diskuse
Počet článků 156 Celková karma 12.41 Průměrná čtenost 739

Třetím volebním obdobím jsem poslancem PS PČR. Působím jako zastupitel JČK a města Dačic. Zabývám se bezpečností, obranou a kyberbezpečností.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...