Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepodporuji hazard, hazard ale zcela vymýtit NELZE… Monitorujme ho, regulujme ho a především zamezme patologickému hráčství!

Je mi jasné, že hazard je tenký led. Každý, nebo alespoň většina, jsme si jednou v životě na něco vsadili. I kdybych nakrásně chtěl věřit v sílu nulové tolerance, naše i zahraniční zkušenosti ukazují, že tudy cesta nevede.

Vždy se rozbují šedá (někdy říká až černá) zóna, nad kterou není kontroly. Proto jsem zastáncem rozumné a tvrdé regulace, státního dohledu, spolupráce s legálním loterním průmyslem a striktní potlačování tzv. nelegálů. A je také potřeba říct, že je to oblast s rizikem vzniku závislosti!
Hazard dělí společnost na dva tábory. Jedni by jej za určitých podmínek tolerovali. Druzí zvedají ruce za absolutní zrušení heren a zákaz provozu automatů, jakýchkoli a kdekoli. Další velmi diskutovanou oblastí jsou daně, tzn. výše zdanění sázek a loterií. A opět co člověk, to názor. Vysoké daně, ať přiteče hodně do státního rozpočtu! Rozumně nastavené daně, ať motivujeme provozovatele setrvat u nás. Nebo vyžeňme je všechny. Takových zásadních otázek je okolo hazardu celá řada a právě proto je zde i zásadní úkol legislativně upravit celou tuto oblast. Jenže zde se zdá je ten pravý kámen úrazu. Shoda a určitý kompromis se hledají těžko.
Hráčský průmysl, tzv. hazard s sebou nese i riziko pro hráče. Statistiky již dnes hovoří o tom, že u nás máme 40 až 80 tisíc patologických hráčů. Zarmucující je, že se s těmito lidmi, kterých není málo, a mají již svou psychiatrickou diagnózu, terapeuticky málo pracuje! Ještě víc alarmující je, že máme nedostatečnou prevenci! A ještě obtížněji se na ní shánějí prostředky.
Představte si takového patologického hráče, kterému zavřete hernu v jeho okolí. Myslíte si, že nad tím mávne rukou a řekne si „když není kde, tak nebudu hrát“? Naivní představa! Hlavně v kontextu současného světa vyspělých technologií a chytrých telefonů. Bude hrát dál, pěkně doma z gauče. A pojďme ještě dál. Co když na tom gauči „hraje“ na telefonu vaše dítě? Zde je veliké riziko hraní po internetu, které se dle mne ještě rozšíří v budoucnosti. Existují odhady, že do několika let se až 50 % sázek odehraje v online prostředí! Chybí vstupní brána, která nedovolí hrát mladistvým, lidem co neplatí výživné, berou dávky v hmotné nouzi atd.
Jak vše začíná? Dítě začne prohrávat kapesné. Zpočátku. Peníze rodičů? Dost možná. Spíš určitě. Půjčky od kamarádů? Proč ne. Nejprve drobné, a potom větší krádeže… . A otevře se propast dluhů a závislosti. Četl jsem aktuální rozhovor s národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem, kde je uvedeno, že každý třetí středoškolák má za sebou zkušenost s online hraním! Každý třetí! Hraní je rizikové z hlediska vzniku závislosti! Patologické hráčství je destruktivní pro jedince samotného, ale i jeho okolí! A my musíme najít nástroj, jak eliminovat šíření patologického hráčství a zastavit propad toho, kdo již je patologickým hráčem! Když nenajdeme nástroj, jak nezletilým zcela zabránit v přístupu do této hazardní sféry a dospělým jej omezit podle jejich společenské odpovědnosti, můžeme se za několik let vrátit k debatě, a trhat si u toho vlasy!!! A zde opět souhlasím s Jindřichem Vobořilem, nám v ČR zcela chybí pochopení pro význam slova prevence a její vliv na společenské patologické jevy! Nebuďme k tomu již více hluší a slepí!
Řešením je komplexní monitoring, rozumná a řízená regulace, koncepční prevence a dostupná terapie! Doufejme, že to vše zrealizujeme v novém Loterijním zákonu. Naděje existuje.
 

Autor: Jan Bartošek | úterý 4.8.2015 8:00 | karma článku: 9,67 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Jan Bartošek

Slovensko na ro…zcestí

Vývoj společenských událostí, včetně nebo především těch politických, u našich sousedů (do všech světových stran) je radno sledovat i ve vlastním zájmu.

6.4.2024 v 11:18 | Karma: 11,25 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma: 10,92 | Přečteno: 430x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Když víte, s kým máte tu čest

Tedy vždycky nejde přímo o skutečnou čest. Ale znáte to rčení, i když v mnoha případech víte, zač je koho loket, a se ctí to nemá absolutně nic společného.

21.3.2024 v 8:33 | Karma: 13,53 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma: 16,03 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

S malou pražskou Eiffelovkou za zády

Kouzlo nechtěného nebo možná záměr fotografa, tak na mne zapůsobily některé fotky ze včerejšího oficiálního přijetí francouzského prezidenta českým protějškem na Pražském hradě ...

6.3.2024 v 11:12 | Karma: 8,69 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 157
  • Celková karma 12,92
  • Průměrná čtenost 736x
Třetím volebním obdobím jsem poslancem PS PČR. Působím jako zastupitel JČK a města Dačic. Zabývám se bezpečností, obranou a kyberbezpečností.

Seznam rubrik