Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je čas se domluvit

Výsledkem panování této vlády je nefunkční stát a nejhorší situace země od roku 1989. Změnu může přinést jen taková většina ve Sněmovně, která prosadí vládu s novou vizí pro Českou republiku. 

Znamená to porazit hnutí ANO v parlamentních volbách.Současný premiér mohl dosud doufat v roztříštěnost opozice. Navíc náš volební systém zvýhodňuje úspěšnější strany a koalice. To jsou racionální argumenty pro koalici názorově blízkých stran. A pak je tu ještě jeden, mnohem důležitější: chceme-li přesvědčit veřejnost, že dokážeme nastartovat Českou republiku, musíme dokázat, že umíme pracovat ve prospěch celku. Schopnost domluvit se a odsunout stranou neshody je předpokladem úspěchu nové vlády.

Tři strany se nyní domlouvají na vytvoření volební koalice. Je to začátek cesty. Abychom vůbec na ni vyšli, musíme porovnat svoje programy a shodnout se na konkrétních věcech, které jsou důležité. Každý z nás bude muset ustoupit a část jeho voličů tak může být zklamaná. Je proto velmi důležité být naprosto otevření. Říct jasně, že v tuto chvíli nejde o nuance v plánech cesty, ale o konečný cíl. Tím je posunout Českou republiku kupředu mezi moderní vyspělé země, zajistit její bezpečnost a ekonomickou budoucnost. K tomu potřebujeme spojit všechny, kteří o to mají zájem. Rozděl a panuj je politika současného premiéra. Propojit svobodomyslné a pracovité lidi je naše politika. 

Opačná cesta by byla trvat na svých odlišnostech a nabídnout tak voličům více stran, než programů. Je to stará mámivá iluze hledání toho nejnovějšího, nejčistšího a úplně správného politika, který konečně vše změní. Každý, kdo nějakou dobu v politice působil a o něco se snažil, musel nutně udělat i chyby. Můžeme se na nich točit a dojít k chybnému přesvědčení, že cestou je najít někoho, kdo žádné chyby ještě neudělal. Inu proto, že zatím nedělal nic. K základním schopnostem politika by mělo patřit umění sjednocovat. Není problém zdůrazňovat svou odlišnost. Mnohem těžší je hledat to, co nás spojuje a na čem můžeme spolupracovat. Známe to z rodiny nebo obce, platí to i pro celou zemi. Říká se tomu pokora a kdo ji nemá, nesložil ještě lidskou ani politickou maturitu.Moje životní zkušenost je, že když začnete dělat něco užitečného, lidé se přidají. Společná práce posiluje soudržnost a pospolitost. 

Rozjitřená společnost potřebuje směr, ke kterému se může přidat co nejvíce lidí. Před 31 lety i nyní je to svoboda. Postupně, jako když loupete cibuli, vláda jednoho dotačního barona odlupuje její jednotlivé části. Současný stát jako lidské společenství se pomalu mění v dozorující a vše ovládající monstrum. Vrátit rozhodování o naší zemi lidem, to je prvním úkolem nové koalice. 

Věřím, že většina si přeje změnu. Tři politické strany si myslí totéž. Jasně tím sdělují, že zájem České republiky je pro ně víc, než zájem stranický. Vědí, že obnova státu bude muset začít okamžitě, jakmile to bude možné. Pro tuto obnovu potřebují od svých spoluobčanů mandát. Aby ho dostaly, musí jim představit, co chtějí dělat. Proto se musí spojit nyní. Je to férové vůči voličům, kteří se s jejich plány mohou seznámit již před svojí volbou. 

Často slyším výraz „to druhé Česko.“ Je jen jedno Česko. Dokážeme žít vedle sebe, umíme pracovat dohromady a máme rádi svou zem. Už bylo dost pokřikování a urážení. Potřebujeme spolehlivé političky a politiky, kteří dokáží pracovat s tím, co nás spojuje, ne zveličovat to, co nás rozděluje. Začněme každý sám u sebe. Tři politické strany – KDU-ČSL, ODS a TOP09 – právě to udělaly. 

  

Autor: Jan Bartošek | úterý 8.12.2020 12:26 | karma článku: 9,94 | přečteno: 440x
  • Další články autora

Jan Bartošek

Slovensko na ro…zcestí

Vývoj společenských událostí, včetně nebo především těch politických, u našich sousedů (do všech světových stran) je radno sledovat i ve vlastním zájmu.

6.4.2024 v 11:18 | Karma: 11,25 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma: 10,92 | Přečteno: 430x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Když víte, s kým máte tu čest

Tedy vždycky nejde přímo o skutečnou čest. Ale znáte to rčení, i když v mnoha případech víte, zač je koho loket, a se ctí to nemá absolutně nic společného.

21.3.2024 v 8:33 | Karma: 13,53 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma: 16,03 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

S malou pražskou Eiffelovkou za zády

Kouzlo nechtěného nebo možná záměr fotografa, tak na mne zapůsobily některé fotky ze včerejšího oficiálního přijetí francouzského prezidenta českým protějškem na Pražském hradě ...

6.3.2024 v 11:12 | Karma: 8,69 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 12,92
  • Průměrná čtenost 736x
Třetím volebním obdobím jsem poslancem PS PČR. Působím jako zastupitel JČK a města Dačic. Zabývám se bezpečností, obranou a kyberbezpečností.

Seznam rubrik