Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slovensko na ro…zcestí

Vývoj společenských událostí, včetně nebo především těch politických, u našich sousedů (do všech světových stran) je radno sledovat i ve vlastním zájmu.

Žádný stát, byť svébytný, který je součástí určitého geopolitického bloku, logicky nemůže být sobeckou samostatnou jednotkou. To není zdravé pro žádné takové uskupení. To je ale za mě aktuálně nová bující nežádoucí mezinárodní politická „choroba“ a na ni by bylo dobré co nejdříve najít lék. Co jinak hrozí? Postupný rozkladný kolaps organismu zevnitř, zvýšené riziko záhuby, přesněji fatální sebezáhuby.
Nemaluji žádný katastrofický scénář, realita ale není úplně optimální. Momentálně v přímém přenosu sledujeme prezidentské volby v sousedním Slovensku, kde se po pěti letech připravují na výměnu osoby, a lépe řečeno osobnosti, na postu prezidenta/prezidentky. S koncem pětiletého mandátu se završí i prezidentská cesta paní Zuzany Čaputové a obávám se, aby se s ní nejen z majestátního Grasalkovičova paláce v historickém centru Bratislavy, ale i z celé slovenské politické scény nevytratil jak důležitý ženský prvek, ale především politická elegance, noblesa vystupování, státnické snahy o cílené propojování, charakterní prezentace Slovenska navenek aj. Když se antiČaputovská dezinformační kampaň před lety opřela i do této političky, která tehdy na postu nejvyšší hlavy státu sbírala skutečně pěkná procenta důvěryhodnosti napříč národem, objevily se obavy, aby ji to neodradilo od chuti kandidovat do dalšího prezidentského období… A asi odradilo. Podle jejích vlastních vyjádření šlo o nejtěžší roky v jejím životě – tomu se asi nelze divit, zároveň tato dáma nepůsobí jako typický sběrač prezidentských výhod přinášejících zejména osobní prospěch. Logicky tak můžeme i chápat její rozhodnutí znovu nekandidovat, byť je to asi mnohým na Slovensku i v zahraničí poměrně hodně líto. O to víc, jak to s dalším vývojem na Slovensku teď vypadá.
První kolo prezidentských voleb u našeho východního souseda proběhlo v sobotu 23. března a voliči se rozhodovali mezi devítkou kandidátů. Že to nebude hned na první dobrou jednoznačné, bylo asi předpokládatelné. Že je svým způsobem favoritem Pellegrini, se psalo i šuškalo. Že diplomat Korčok nakonec v tomto kole zvítězí, a rozhodně ne o desetiny procent, třeba překvapilo, mnohé potěšilo, opačný tábor rozladilo (a možná o to víc semklo). Že volební účast v tomto kole dosáhne téměř 52 %, bylo rozhodně potěšující, a potud tedy pro Slováky určitě palec nahoru. Pak kampaň jela „zvesela“ dál a teď je ve skutečném finiši. Vítěze ukáže sobotní duel (6. 4.) Korčok vs. Pellegrini a vlastně už z průběžných vyjádření obou uchazečů lze předjímat další vývoj slovenské domácí, ale zejména zahraniční politiky. Kdo z nich bude spojovat, kdo spíš budovat dělící zdi. Kdo z nich bude pokračovat v rozjeté spolupráci se zeměmi a uskupeními směrem na západ, kdo spíš spojí síly s Maďary a obrátí svůj zrak i touhy k východu. Není to samozřejmě jednoznačné, není to nic definitivního, ale určité napětí a případné pochybnosti nejsou neodůvodněné. A tak mě s lehkou nadsázkou kromě úvodní otázky v titulku sloupku Slovensko na ro…zcestí? přepadá ještě jedno téma do této aktuální polemiky. Že Slovensko možná neohrožuje jen rozrůstající se populace medvědů hnědých a jejich útoky na lidi, ale i… No nic, budeme věřit, že ve chvílích, kdy jsme si připomněly 75. výročí vzniku NATO (4. dubna), jejíž vznik ztvrdilo 12 zakládajících států podpisem tzv. Severoatlantické smlouvy, naši bezpečnost neohrozí ti, kdo se přidali až v její novodobé historii (např. Slovensko březen 2004) a měli by si tak nejspíš připomenout, co tato aliance, a nejen ona, všem členům a jejich bezpečnosti přináší.

Autor: Jan Bartošek | sobota 6.4.2024 11:18 | karma článku: 11,25 | přečteno: 302x
  • Další články autora

Jan Bartošek

Co bude po Ficovi?

Slovensko prožívá momentálně hodně specifickou a složitou dobu. Atentát na premiéra Fica je samozřejmě z mnoha stran děsivá skutečnost, a to nejen pro jeho rodinu, ale pro celou zemi.

17.5.2024 v 10:45 | Karma: 9,65 | Přečteno: 469x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Politika kam se podíváš...

A o tom to opravdu je. Člověk nemusí být ani aktivní politik, stačí v životě fungovat jako zodpovědný člověk, a hned je z vás zároveň i angažovaný občan, který je s tou skutečnou politikou konfrontován dnes a denně.

6.5.2024 v 21:28 | Karma: 7,25 | Přečteno: 172x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma: 10,92 | Přečteno: 430x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Když víte, s kým máte tu čest

Tedy vždycky nejde přímo o skutečnou čest. Ale znáte to rčení, i když v mnoha případech víte, zač je koho loket, a se ctí to nemá absolutně nic společného.

21.3.2024 v 8:33 | Karma: 13,53 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma: 16,03 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

pronajmu byt 2+1
pronajmu byt 2+1

Na Valtické, Břeclav - Charvátská Nová Ves
12 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 159
  • Celková karma 12,02
  • Průměrná čtenost 727x
Třetím volebním obdobím jsem poslancem PS PČR. Působím jako zastupitel JČK a města Dačic. Zabývám se bezpečností, obranou a kyberbezpečností.

Seznam rubrik