Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politika by neměla být o plytkých frázích a falešném populismu

A nebylo to tak vždycky! Ale kdy se to tak změnilo? Těžko říct…V některých zdrojích najdete teze, že k proměně politiky došlo koncem 19. století (případně přesněji: v 80. letech téhož st.

Kdy se vlastně politika odklonila od skutečných osobností. Přesné důvody takové změny bývají podkladem pro více či méně zasvěcené politické disputace. Při hlubším propátrávání internetu nebo jiných zdrojů jsou snadno k dohledání. Ono propojení politiky, jejího směřování, z toho pramenících nálad ve společnosti aj. právě s konkrétní osobností je nejen velmi zajímavé, za mne navíc v podstatě zásadní. Názorové postoje takové politické persony, způsob jejího vyjadřování, a v souvislosti s tím možná ještě více i shoda/rozpor mezi slovy a činy… to bylo motorem tehdejší politiky. A mělo by tomu tak být i dnes. Jaká je ale realita?

Politika a společnost jsou spojené nádoby, ani jedno nemůže existovat bez druhého. Politické texty, stejně jako texty o politice, operují mj. s termíny jako moc, potřeba, prospěch, celek, většina, participace, ideje apod. Jejich použití a samotný výklad ovlivňuje politická orientace daného politika, jeho osobnost, charakter, včetně citu pro etiku, morální kredit, smysl pro odpovědnost, fair-play apod. Pokud se nám ale z politiky vytratily osobnosti, zůstává soutěžení politických a jiných „zájmových“ celků ve prospěch nejsilnějších nebo nejzdatnějších, a dokonce politická mluva snadno ztrácí konkrétní obsah. Pak i sebeupřímnější myšlenky, akceptovatelné ideje, vzletné plány mohou chtě nechtě dostat jemně plytkou pachuť, stát se pouze předvolebními frázemi a politickými marketingovými mávátky.

Na začátku bývá často chuť nebo až potřeba něco opravdu změnit k lepšímu. Obvyklé je to především na komunální úrovni, kde jsou výsledky práce rychleji vidět. Navíc na této úrovni politiky podle mne perfektně fungují mechanismy přímé kontroly s efektem „tady a teď“, žádné uvidí se někdy v budoucnu, až…

Nejspíš je samozřejmě jedno, o jaké úrovni politiky mluvíme, absence vůdčí a tvůrčí osobnosti v jejím čele je obecně smutný fakt. Za takovým člověkem společnost většinově stojí, věří mu a dokáže od něj přijmout i nepříjemné informace. On nebo ona ale musí být srozumitelný a důvěryhodný. Onou důvěryhodností pak je zejména zkušenost lidí, že co on/ona řekne, je pravdou bez vytáček a „drobného pod čarou“. Že vedle negativního A dokáže nahlas formulovat i motivační B. Že v reálném životě není místo pro státnická vyjádření typu „odvolávám, co jsem odvolat a slibuji, co jsem slíbil“. Protože, když on/ona něco řekne, bude si za tím i STÁT!

Chybí-li politická osobnost dlouhodobě, byť někteří mohou oponovat, že ji mají a z jejich pověření třeba vede stát, jako firmu, nebo vzhlíží k rudé Číně, je to na společenské náladě znát. Není-li někdo, kdo lidi propojuje, naopak je štve proti sobě, jde jakýkoli vývoj ve státě jeden, dva kroky dopředu a jeden zpátky…

I když se pravda někdy hůř poslouchá, je to pořád pravda, a toho si na ní lidé cení, stejně jako na tom, kdo s pravdou nakládá po pravdě. Ono být názorově pružný v období vlády, stejně jako v období opozičního působení, za moci prosazovat to, co za opozice kritizuji a naopak, je populismus jako vyšitý. Mnohdy zavánějící až cynismem.

Na dráze homo politicus se musí počítat téměř se vším. Je ale dobré mít nohy stále na zemi. A je velkou výhodou projít si to všechno pěkně od píky. Přistupovat ke všemu a ke všem s úctou, s respektem. Nerezignovat na hodnoty, držet se jich. Být názorově konzistentní. A pak je velká šance, že politika opravdu nebude o plytkých frázích a falešném populismu.

Autor: Jan Bartošek | pondělí 4.3.2024 11:28 | karma článku: 10,43 | přečteno: 352x
  • Další články autora

Jan Bartošek

Slovensko na ro…zcestí

Vývoj společenských událostí, včetně nebo především těch politických, u našich sousedů (do všech světových stran) je radno sledovat i ve vlastním zájmu.

6.4.2024 v 11:18 | Karma: 11,25 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma: 10,92 | Přečteno: 430x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Když víte, s kým máte tu čest

Tedy vždycky nejde přímo o skutečnou čest. Ale znáte to rčení, i když v mnoha případech víte, zač je koho loket, a se ctí to nemá absolutně nic společného.

21.3.2024 v 8:33 | Karma: 13,53 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma: 16,03 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

S malou pražskou Eiffelovkou za zády

Kouzlo nechtěného nebo možná záměr fotografa, tak na mne zapůsobily některé fotky ze včerejšího oficiálního přijetí francouzského prezidenta českým protějškem na Pražském hradě ...

6.3.2024 v 11:12 | Karma: 8,69 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 12,92
  • Průměrná čtenost 736x
Třetím volebním obdobím jsem poslancem PS PČR. Působím jako zastupitel JČK a města Dačic. Zabývám se bezpečností, obranou a kyberbezpečností.

Seznam rubrik