Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Už v roce 1929 podnikla Rudá armáda na Stalinův příkaz invazi do Afghánistánu. O padesát let později se odehrála sovětská invaze, při níž byl za pomoci sovětských speciálních jednotek zavražděn prezident Amín a dosazen Babrak Karmal. Sovětská invaze měla dalekosáhlé a velmi krvavé následky. Počet obětí na lidských životech se odhaduje až na dva miliony. Válečných uprchlíků bylo šest a půl milionu, zraněných afghánských obyvatel (převážně civilistů) 3 miliony.

Do afghánské války se v jejím průběhu zapojilo přes 600.000 sovětských vojáků. Z toho jednotky KGB měly 90.000 lidí. Válka se táhla deset let, skončila v únoru 1989 a ve svém celku znamenala fatální porážku agresora. A je označována jako "sovětský Vietnam". Výrazně také přispěla k pádu komunistického impéria.

Od rozvratu Afghánistánu sovětským zasahováním a válkou v letech 1979-1989 se odvíjí celá další bolavá historie této země. Fakticky až dodnes.

1 3
možnosti

Díky! Pozoruhodné je, jak Stalinovi pohrobci zde mínusují pravdu! :-)

0 0
možnosti
Foto

Protože pouze Stalinovi pohrobci si mohou plést Afghánistán s Mongolském.

0 1
možnosti

Máte pravdu! Stačí si přečíst Vaši větu, na kterou reaguji! Nebo jste tak mladičký? :-)

0 0
možnosti

Mýlíte se. Ten blábol pana Trizuljaka který si v tom příspěvku nadatloval jenom to co se mu hodí do krámu /u něho obvyklé/ totiž za žádné mínusování absolutně nestojí. Spíš za úsměv.

0 1
možnosti

Nestojí, nestojí, ale mínusujete, chlapci, mínusujete! :-)

0 0
možnosti

Na mě se nedívejte pane Šimek. Mínusování nepohodlných názorů je Vaše doména, jak jste koneckonců potvrdil i nyní.

0 1
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 12,69
  • Průměrná čtenost 736x
Třetím volebním obdobím jsem poslancem PS PČR. Působím jako zastupitel JČK a města Dačic. Zabývám se bezpečností, obranou a kyberbezpečností.

Seznam rubrik