Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J75a12n 61V79l92k

1. 4. 2021 21:58

Pane Bartošek, pokud máte strach z Rusů, můžete zařídit stavbu JE bez jejich účasti. Podobně jako italský ENEL staví dle ruského projektu Mochovce. Nadnárodní společnost má ale přes 70 tis. zaměstnanců. Věřím, že i my bychom si s projektem poradili. Pokud bude investice směrovaná do českého prostředí, nechá se zajistit výchova odborníků a překonat pauza 25 let od výstavby ETE.

1 0
možnosti
Foto

Ve vašem případě se několikrát denně potvrzuje pravidlo: "mlčeti zlato"

5 1
možnosti

Napřed si ukliďte ty exkrementy před vlastním prahem.:-P

0 1
možnosti

Máte naprostou pravdu. Ovšem dopátrat se vlastníka u řady "demokratických" firem, sídlících u nás nebo ve finančních rájích bohužel také nedovedu. Vy ano?

2 1
možnosti

Zasloužená karma R^:-)

2 3
možnosti

Tajná služba dává výsledky své práce k dispozici určitému okruhu osob. Myslím si, že v tom užším okruhu jsou členové vlády a možná jen velice okrajově řadoví poslanci a senátoři. Tajná služba je službou dávající informace a politici jsou odpovědní za nějakou činnost, rozvoj a správu věcí veřejných.... Mám obavu, že parta politiku by se mohla zaštiťovat zprávou tajné služby v jakékoliv problematice... To by třebas pan Bartošek mohl prohlásit, "podle mých informací z tajné služby, je důvěryhodným kupcem budějovického Budvaru firma XY sídlící na Bahamách. Neváhejme s prodejem, zítra by mohlo být pozdě... "

3 1
možnosti

J27o45s10e83f 51N38i73k24l

1. 4. 2021 14:02

V současnosti je společnost Rosatom první na světě v počtu zakázek na výstavbu jaderných reaktorů s nejlepšími referencemi a zkušenostmi. Rosatom měl ke konci roku 2019 ve svém portfoliu ve výstavbě 36 jaderných reaktorů ve více než 12 zemích světa. Společnost svou činností jako jedna z mála na světě pokrývá celý jaderný cyklus, počínaje těžbou uranu (Uranový holding ARMZ), výrobou jaderného paliva (TVEL, a.s., dodává i pro české JE), konstrukcí atomových reaktorů po kompletní výstavbu jaderných elektráren (Atomenergoprom, a. s. ; OKB Gidropress), nakládání s vyhořelým jaderným palivem a likvidaci odstavených reaktorů.

Zkušenosti a cena také rozhodují ve prospěch Rusů.

Proto v zájmu našich občanů je právě Rosatom žhavým a jediným uchazečem na tento projekt. Jediným konkurentem Rosatomu v jaderné energetice je dle západních odborníku pouze Čína, která kupodivu nebyla vybraná, jako jediný konkurent Rosatomu. Bezpečnostním rizikem nás straší nejen naši politici.

3 4
možnosti

Další zemský škůdce vyblil své demagogické cancy. Nicméně v jednom se trefil, o výběru reaktoru by měli rozhodovat odborníci na jaderné elektrárny a to BIS zcela jistě není. Prostě je nutné zvolit již osvědčené nejlepší technické řešení za nejlepší cenu, které splní technické požadavky a omezení nejvhodnější pro lokalitu Dukovan.

Zásadní omezení představuje, že z hlediska chlazení a ekologie musí mít nový reaktor maximální výkon do 1200 MW. A tím zůstává ve hře jediný v současnosti vůbec nejmodernější a v prakticky vyzkoušený v jiných elektrárnách ruský reaktor.

Jiní uchazeči prostě již ověřený reaktor s výkonem do 1200 MW nemají a museli by ho teprve vyprojektovat a byli by sme zkušební králíci. Např. francouzská Areva, zbankrotovaná díky dvacetiletým problémy s dostavbou JE Olkiluoto 3 ve Finsku a JE Flamanville 3, kterou převzala státní EDF, nabízí reaktor EPR 1660 MW, který by s nadsázkou uvařil i ryby v řece Jihlava odkud se čerpá chladicí voda. Korejci mají reaktor APR1400 s výkonem 1400 MW a teprve plánují vyprojektovat reaktor APR1000

Zkrachovaného Westinghouse se nejdřív zbavila japonská Toshiba a nyní uvažuje o prodeji i nový kanadský vlastník investiční společnost Brookfield Business Partners. Ovšem Westinghouse nabízí pouze celkovou koordinaci projektů výstavby jaderných elektráren a k plné dodávce technologie – v tom smyslu, že někomu zadají výrobu komponent podle svých projektů. Výstavba několika reaktorů AP-1000 musela být po bankrotu Westinghousu ukončena.A ty dokončné v Číně si vyráběli sami Číňané (zřejmě potencionální subdovatelé do Dukovan;-D)

10 4
možnosti

Podle mého názoru Havlíček hájí na rozdíl od pana poslance české zájmy. Snaží se dosáhnout nižší ceny a kromě toho vzájemný obchod mezi Ruskem a západem zabraňuje vzniku válečného konfliktu. Nejsem přítelem konfliktu mezi Ruskem a USA do smrti posledního Evropana.

5 2
možnosti
Foto

I na apríla dost primitivní.... Pan Flégr napsal vtipnější článek.

5 2
možnosti

Díky za pomoc vaši i vašich kolegů, zatím jste dokázali zabránit nejhoršímu možnému vývoji, ale je třeba tuto problematiku dál bedlivě sledovat, zda se něco nedělá za zády např. i části vlády a parlamentu. Osobně bych ale uvítala cestu Rakouska a dalších evrop. zemí, které "jádro" odmítly: bude to stále dražší zdroj energie, zůstává bezpečnostně rizikový a např. SRN tvrdí, že tu jsou i zdravotní škodliviny. A hlavně - kam s jader. odpadem, nikdo ho nechce za svými humny? Rakousko patří k zemím, které hodně pokročily v obnovitel. zdrojích, jež se stále zlevňují, díky novým technologiím by pro ČR asi bylo možné ev. se zčásti napojit na dodávky energie např. ze SRN. Rizikové se zdá i setrvávání na plynu z Ruska, patrně i tady by se našlo lepší řešení.

1 9
možnosti

Pouze několik poznámek. Nějak Vám uniká to, že v Rakousku jsou poněkud jiné podmínky na př. vodní elektrárny a svého času nám Rakousko nabízelo podporu pokud místo atomu postavíme elektrárnu na plyn z Ruska. Pokud se jedná o plyn, celý problém je v tom, že v USA je nadvýroba břidlicového plynu a USA se snaží zajistit jeho dodávky za podstatně vyšší cenu do Evropy. Polsko na to už vybudovalo kapacity. Doporučovat závislost na dovozu energie z SRN považuji za vhodné až se staneme spolkovou zemí SRN.

8 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 12,89
  • Průměrná čtenost 736x
Třetím volebním obdobím jsem poslancem PS PČR. Působím jako zastupitel JČK a města Dačic. Zabývám se bezpečností, obranou a kyberbezpečností.

Seznam rubrik